OGY: folytatódó vita, szóháború a bővítéséről

OGY: folytatódó vita, szóháború a bővítéséről

2014. február 04. 18:14:01  nyomtatási kép

Budapest, 2014. február 4., kedd (Paks-Press) - Tegnap későn este zártak a képviselők, ma folytatták a paksi atomerőmű bővítéséről szóló vitát. A fenntartható fejlődés bizottsága ülésén elvetették a paksi atomerőmű bővítési egyezményét tartalmazó törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat.


- Még tegnap, hétfőn késő este, a vita elnapolása után két órával folytatták a paksi erőmű bővítéséről szóló magyar-orosz egyezmény tárgyalását. A korábban elhangzottak folytatásaként a Fidesz nevében Kővári János érvelt a beruházás mellett, míg az LMP padsoraiból Schiffer András és Szél Bernadett ellenezte újfent a bővítést. A támogató Jobbik-frakcióban helyet foglaló Gaudi-Nagy Tamás szerint meg kellett volna kérdezni a lakosságot.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár zárszavában azt mondta, a jelenlegi technológia mellett az atomenergia pénzügyileg és környezetileg is a legfenntarthatóbb megoldás.

Az ülést vezető Jakab István hétfőn, késő este lezárta az általános vitát.

 

Ma kedden, az Országgyűlésben folytatódott a paksi bővítésről szóló polémia. A Jobbik szerint rendkívül káros a paksi bővítés ügyében a baloldali ellenzék tudatos hisztériakeltése, amely ellehetetleníti a tisztességes szakmai vitát.

Kepli Lajos országgyűlési képviselő bejelentette: Balczó Zoltánnal közösen kedden benyújtották a paksi bővítési beruházást felügyelő eseti bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslatukat. Ez kimondaná, hogy az Országgyűlés a paksi erőmű bővítési beruházásának megvalósítását folyamatosan figyelemmel kíséri, ezért az egymást követő parlamenti ciklusokban eseti bizottságot hoz létre, amelyek évente beszámolót nyújtanak be és amelyek a nemzetbiztonsági szempontból titkosított információkat is értékelik.

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint továbbra is nélkülözhetetlen az atomerőmű bővítése, az orosz részvétel a beruházásban pedig előnyös. Ismertette: számításaik szerint a bővítéssel továbbra is olcsó lehet Magyarországon a villamos energia, hiszen szakértőik szerint az új erőmű 15-18 forintért állíthat elő egy kilowattóra energiát.

A törvényjavaslathoz Jávor Benedek (független) öt, Szél Bernadett, továbbá Józsa István és Veres János (MSZP) képviselők egy-egy módosító javaslatot nyújtottak be.

A fenntartható fejlődés bizottsága ülésén elvetette a paksi atomerőmű bővítési egyezményét tartalmazó törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat.

- A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormányoldal következetesen megpróbálja elzárni a nyilvánosság elől a paksi atomerőmű-bővítésről szóló információkat – mondta sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az ülésen Szél Bernadett módosító javaslatokkal állt elő és délután szóháborúba kezdett az ülésteremben, a népszavazást előtérbe helyező módosító javaslatról Kepli Lajos (Jobbik) azt mondta, azt meg lehet tartani, de egy esetleges népszavazás nagy valószínűséggel támogatná a bővítés ügyét.

A részletes vitát este félhatkor lezárták. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű