Varga Mihály: a bővítéssel az állami vagyon lesz több
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Varga Mihály: a bővítéssel az állami vagyon lesz több

2014. február 03. 23:22:42  nyomtatási kép


Budapest, 2014. február 3., hétfő, (PAKS-PRESS) - A nemzetgazdasági miniszter szerint a paksi atomerőmű bővítése Magyarország nemzeti szuverenitásának újabb építőkockája, amely olcsó energiát, új munkahelyeket, a gazdasági növekedés gyorsulását, növekvő adóbevételeket és energiafüggetlenséget hoz az országnak. Erről Varga Mihály beszélt hétfőn az Országgyűlésben, a paksi bővítésről szóló előterjesztés általános vitájában.


A szerződés előterjesztésének előéletét felidézve Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az ellenzék most megtagadja azt, amit korábban maga is támogatott. Varga Mihály hozzátette: igen kedvező feltételeket sikerült elérni a tárgyalásokon, felhívta a figyelmet arra, hogy a paksi atomerőmű bővítésével jelentős mértékben nő az állami vagyon, a hitelt beruházásokra fordítja az ország, és nem utolsó sorban rávilágított arra a tényre, hogy várhatóan 40 százalékos lesz  a hazai beszállítói részarány.

A Magyarország és Oroszország közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködéssel kapcsolatos egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta: Oroszország részvétele a projektben "kifejezetten indokolt", hiszen Paks I. is  orosz technológiával épült, és "most is összetalálkoztak" a két ország érdekei, ugyanis Magyarországnak szüksége van olcsó áramra, Oroszországnak pedig szüksége volt egy referencia-erőműre.

 

A nap egyik meglepetést okozó bejelentése volt az azonnali kérdések sorában, amikor a fideszes Balla György arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a szocialista Józsa István volt cége jelentős paksi megrendeléshez jutott korábban:

- Az MSZP politikusának, Józsa Istvánnak az érdekeltségi körébe tartozó, számára jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező cég 6,6 milliárd forintnyi megrendelést kapott a paksi atomerőműtől 2000 és 2010 között. Balla György szerint vizsgálatot érdemelne, hogyan juthatott egy akkori kormánypárti energiapolitikus érdekeltsége ilyen értékű megbízáshoz. Józsa István, vagyonnyilatkozata alapján, 42 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezett az érintett időszakban a Gépkar Kft.-ben. 

Balla György emlékeztetett: Józsa meglehetősen sokat nyilatkozott Paksról akkoriban, és teszi ezt jelenleg is. Véleményét azonban a fideszes képviselő szerint attól függően alakította, hogy cége éppen kapott-e megrendelést. Hozzátette: Józsa István 2010-ig látványosan érvelt az erőmű bővítése mellett, mostanra azonban a legnagyobb ellenzőjévé vált.

Józsa István egy szombati sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva közölte: 2002-ig volt a műszaki igazgatója egy olyan cégnek, amely fejlesztési munkát végzett a Paksi Atomerőműben, és szerepe volt a korszerűsítésében.Mint mondta: jó véleménye van az atomerőmű jelenlegi blokkjainak működéséről, problémája a bővítéssel, elsősorban annak módjával van.

Az értesülést Fónagy János államtitkár a Balla Györgynek adott válaszában megerősítette, hogy az említett cég rendszeresen kapott megbízásokat a paksi atomerőműtől, évenként hozzávetőlegesen ez az összeg 400-700 millió forint volt. 

Orbán Viktor miniszterelnök Józsa Istvántól kapott azonnali kérdésére válaszolva kitért  arra, hogy a paksi bővítés szerződése megismerhető, a kormány továbbra is készen áll válaszolni a kérdésekre, de az bizonyos, hogy az eljárás jogi alapjai megkérdőjelezhetetlenek. Úgy vélekedett, hogy a szocialisták a választások után ismét támogatni fogják a bővítés ügyét.

Paks témáját a képviselők több mint öt órás időkeretben tárgyalják, a vitát holnap folytatják, várhatóan reggel kilenc órától.

Képünk: van miről beszélni Paks ügyében; Józsa István és Varga Mihály a parlament folyosóján. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű