Az atomerőmű ügye, napirend előtt
Legfrissebb

- A Paks II. projekt lehetőség a magyar vállalkozásoknak

- Pakson a bennmaradás a cél

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomerőmű ügye, napirend előtt

2014. február 03. 15:16:09  nyomtatási kép


Kiss G. Péter írja:  

Budapest, 2014. február 3., hétfő (PAKS-PRESS) - Az elmúlt időszak kormányzati döntéseit, köztük a tervezett paksi atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodás megkötését ismertette Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn, napirend előtt.


Még az ülésszak megkezdése előtt a gazdasági és informatikai bizottság támogatta  és általános vitára alkalmasnak találta a paksi atomerőmű bővítésről szóló dokumentumot. A magyar és az orosz kormány közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot 18 igen, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.

Mint azt már korábban megírtuk, a paksi erőmű bővítéséről szóló egyezmény szövegét a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. Ismertetése szerint a beruházás várható költsége 10-12 milliárd euró lesz. Közölte, hogy a pénzügyi megállapodás még nem született meg, de erre néhány héten belül sor kerülhet.

A miniszterelnök beszéde után – még a napirend előtt -, szót kaptak a pártok frakcióvezetői, akik felszólalásaikban valamennyien kitértek a paksi bővítés ügyére.

Schiffer András (LMP), meglehetősen nagy vehemenciával támadta a miniszterelnököt és „hazaárulásnak” nevezte a paksi bővítést. Újra felemlegette, hogy az áram ára kétszeresére emelkedik, ha a beruházás megvalósul.

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszokkal való szerződéskötés időzítése nem volt megfelelő és így nem kellett volna kampánytémává tenni bővítés ügyét. Ugyanakkor hangsúlyozta: a bővítésnek helye van. Kitért arra, hogy a szocialisták nem tudják eldönteni: az atomenergiával van–e bajuk, vagy az oroszokkal. „Szánalmas játéknak” nevezte a szocialisták ilyen viselkedését.

Harrach Péter (KDNP) furcsának nevezte a tegnapi tüntetést, és mint mondta bízik abban, hogy az erőmű bővítése megvalósulhat.

Rogán Antal (Fidesz) az atomerőmű bővítéséről szólva azt emelte ki, az atomenergia ellenzéséhez nincs érv, kitért az ellenzék kettős beszédére. - Így ezeket a véleményeket nem lehet komolyan venni – fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában a felvetésekre úgy reagált, hogy tévedés, hogy a bővítés miatt kétszeresére emelkedne az áram ára, az emberek támogatni fogják a bővítés ügyét.


Budapest, 2014. február 3. hétfő., 15.18. (Paks-Press) +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű