Pártrendezvény - az atomerőmű okán
Legfrissebb

- Szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

- Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

- Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

- Vállalkozói Információs Pont

- Megalakult a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács

- Nyári előadások

- Kötélpálya

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Pártrendezvény - az atomerőmű okán

2014. február 02. 17:21:00  nyomtatási kép

Meleg Tímea, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

Budapest, 2014. február 2., vasárnap (Paks-Press) - Az ellenzéki Összefogás pártjai tüntetést szerveztek mára annak érdekében, hogy a Paksi Atomerőmű bővítéséről népszavazás döntsön. A közel egyórás demonstráció azonban már alig Paksról szólt, politika volt a javából.

 

Mint ismeretes, már korábban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezést. A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítését és a paksi bővítést is támogatja a többség.

 

Az Alkotmány utcában fél órával a kezdés előtt pár tucat ember lézengett, a tüntetés helyszínén a környező utcákat a rendőrség lezárta, minden mellékutcában egy-egy rendőrautó áll keresztben, csak az ott lakók hajthattak be autóval. A transzparensek alapján a gyűlés erősen kampányszínezetű volt: sokan hoztak az április 6-i választásra felhívó, vagy orbánozó plakátokat. Az itt lévő pártok közül egyértelműen a DK-sok voltak a legaktívabbak. Minden sarkon papírzászlót osztogattak, és zászlókkal és transzparensekkel érkezett minden DK-s csapat. A színpadon a háttérben egy félbevágott kokárda volt látható, a színpad tetejére pedig azt írták ki, hogy "Paksról döntsön a nép!"  

Az MSZP-sek is piros pártkabátokban, piros, "Munkát kenyeret!" feliratú zászlókkal érkeztek. Az érkezőket a kihangosított Őszödi beszéd fogadta, a helyszínre hirdetett ugyanis sajtótájékoztatót két órára a Fidelitas.

Három órakor kezdte a paksi bővítés elleni tüntetését az Összefogás. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kezdte a felszólalók sorát:

- Nem vagyok oroszellenes, nem leszünk albérlők a saját hazánkban - mondta a DK elnöke.

Bajnai Gordon azt mondta, április 6-án jövőt választ az ország. "Választhatjuk azt, hogy a mi hazánk egy szovjet utódállam legyen, Orbánisztán, vagy választhatjuk azt, amit '89-ben, 90-ben egyszer már választottunk, egy független, demokratikus európai jogállamot, egy normális Magyarországot" - mondta az Együtt-PM vezetője, aki úgy fogalmazott: ennek a kormányzatnak az emlékműve egy atomerőmű, mindent szimbolizál, ami miatt a jelenlegi a hatalomnak mennie kell Magyarország éléről.


A vártnál ma is kevesebben jöhettek el, mert a baloldali összefogás pártjai vasárnap közleményben kérték vidéki szimpatizánsaikat, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt ne induljanak el a paksi erőmű bővítése miatt meghirdetett demonstrációra.


Hiteltelennek és komolytalannak tartotta a Fidesz szóvivője, amit az ellenzék a paksi bővítés ügyében tesz. Selmeczi Gabriella ezt azzal kapcsolatban mondta, az ellenzéki pártok olyan dolgok ellen szerveznek tüntetést, amiket korábban ők maguk akartak.

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke, levélben azt írta, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének kérdése nem a magyar demokrácia ügye és nem a civil társadalom felelőssége. Ezért azt kérte az MSZP, Együtt-PM és a DK döntéshozóitól: ne csapják be a választókat, ne keltsetek riadalmat, és hagyjanak fel a bővítést érintő népszavazási kezdeményezéssel.

- A Szociáldemokraták támogatják a paksi beruházást - hangsúlyozta a párt elnöke, hozzátéve: atomenergia-pártiak, és hiszik, hogy a bővítés stratégiája az ország javát szolgálja.

 

A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt-PM, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést. +++

 

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű