Hatezer új munkahely teremtését támogatják
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hatezer új munkahely teremtését támogatják

2014. január 24. 08:38:42  nyomtatási kép


Szepesi László, a Paks-Press szekszárdi tudósítója írja:

Szekszárd, 2014. január 24., péntek (Paks-Press) - Tolna megyében hatezer új munkahely teremtésére az idén 13 milliárd forintot fordítanak, ezt a kis- és közepes vállalkozások közreműködésével valósítják meg - mondta László-Varga Zsuzsanna, a kormányhivatal főigazgatója a kis és közepes vállalkozások vezetői részére tartott évnyitó, munkáltatói fórumon csütörtökön, Szekszárdon.


Elmondta, a kormányváltás óta jelentősen csökkent az álláskeresők száma, Tolnában kétezren vesznek részt közfoglalkoztatásban. Jelezte, hogy országosan, a kis- és közepes vállalkozások az összes vállalkozás 99 százalékát teszik ki, s a munkavállalók 73 százalékát foglalkoztatják.

Szűcsné dr. Füredi Szilvia, a Munkaügyi Központ igazgatója a munkahely teremtését segítő támogatásokról szólva egyebek között hangsúlyozta, hogy 2014-ben a szokottnál korábban, január 9-én kiírták a regionális beruházási támogatást segítő pályázatot. Ebben az áll, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozások minden olyan munkahely teremtéséhez, ahol legalább két évre alkalmaznak munkavállalót 3 – 3 millió vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Az adható összeg maximum 120 millió forint, illetve a leghátrányosabb térségekben ennek kétszerese, de legalább két új munkahelyet kell létrehozni. A pénzt fel lehet használni gépek beszerzésére, építkezésre, de gépjármű vásárlására vagy épület felújításra nem. A pályázatot február 14-ig kell beadni.

Felhívta figyelmet arra, hogy a központi munkahelymegőrző pályázat is rendelkezésre áll azoknak, akik átmeneti gazdasági nehézség miatt munkavállalóik elbocsátására kényszerülnének. Ha vállalják további két évre foglalkoztatásukat, egy esztendőn keresztül a munkabér 50 százalékát, maximum 128 ezer forint támogatást kapnak.

Az igazgatónő szavai szerint január elseje óta adókedvezményt kapnak azok, akik elősegítik a 25 év alatti, az 55 év feletti, valamint a kisgyermekeket nevelő munkavállalók foglalkoztatását.  

Weberné dr. Erős Anikó, a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv igazgatója arról tájékoztatott, hogy az "Egyszerű Állam" című középtávú kormányzati program szellemében a munkaügyi előírások végrehajtását szolgáló felvilágosító tevékenységet tovább erősítik. Elősegítik, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendezett jogviszonyban álljanak, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, ez is segítse a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális, adózó munkahelyek létesítését.

Kiemelt feladatuk a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása – ugyanis még most is a feketén foglalkoztatottak miatt kell legtöbbször intézkedniük -, de hasonlóan fontos a munkavállalók anyagi és munkával kapcsolatos érdekeinek biztosítása is.

Mint hatóság, ellenőrzik a védett munkavállalók, a nők, fiatalkorúak, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, a munkavállalók jogviszonyát meghatározó alapvető szabályok betartását. A vizsgálatokat főleg olyan munkahelyeken végzik, ahol veszélyes munkaeszközt és technológiát alkalmaznak, zajjal, kéz–karrezgéssel, veszélyes, rákkeltő, vagy mutagén anyagokkal dolgoznak.

Rendkívüli időjárási körülmények esetén, "akció ellenőrzés" keretében megvizsgálják a hideg és a meleg munkahelyekre vonatkozó előírások érvényesülését is.

Szekszárd, 2014. január 24., péntek. 08.38. (Paks-Press). +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű