Az OAH készül az új blokkokkal kapcsolatos feladatokra
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az OAH készül az új blokkokkal kapcsolatos feladatokra

2014. január 23. 14:58:37  nyomtatási kép

Mayer György írja:

Budapest, 2014. január 23., - Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) idei legfontosabb feladatai közé tartozik a paksi atomerőmű kettes blokkjának üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelem elbírálása, valamint a tervezett új blokkokhoz kapcsolódó hatósági feladatokra történő felkészülés. Ez utóbbira már korábban is történtek lépések.

 

- A hivatalnak, mint nukleáris hatóságnak, egyik legalapvetőbb feladata, hogy az atomenergia alkalmazásának biztonságát garantálja, és ezen az új beruházás sem fog változtatni - hangsúlyozta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója, a hivatal jelentős érdeklődéssel kísért budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint közismert, az egyes blokk üzemidejének 2032-ig tartó meghosszabbítása már megtörtént. A kettes blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmét a paksi atomerőmű tavaly év végén nyújtotta be, elbírálására az idei év végén kell meghozni a döntést, ez egyben az OAH legfontosabb faladatainak egyike.

- A hivatal 2008-óta dolgozik az üzemidő hosszabbítási program engedélyezési feladataival – mondta a főigazgató. A másik kiemelt kérdést az új atomerőművi blokkok létesítésével kapcsolatos hatósági előkészítő munkák jelentik, mellyel 2009-óta foglalkozik a hivatal.

Számos feladatot jelent ez a munka, a jogszabály előkészítésektől (eljárások, biztonsági követelmények) az ismeretbővítésen át egészen az engedélyezési eljárás közvetlen felkészüléséig. Mindez kiterjed a jogszabályi környezetre, a biztonsági követelményrendszerre, a hatósági munka létszám-, illetve költségigényeire, valamint magába foglalja a lehetséges blokktípusok műszaki paramétereinek megismerését is.

A részletekről Fichtinger Gyula jelezte, hogy felülvizsgálták, átdolgozták a nukleáris biztonsági követelményrendszert, figyelembe vették a csernobili és a fukusimai katasztrófa, a 2003-as paksi üzemzavar tapasztalatait, a nemzetközi gyakorlatot, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásait. Összességében mintegy 100 ezer oldalnyi dokumentumról van szó. A magyarországi nukleáris biztonsági követelményrendszer 2500 eleméből 29 elemnél módosítást kezdeményeztek és 50 új követelmény bevezetését is javasolták annak érdekében, hogy a nukleáris biztonságot garantálják.

Természetesen felmérték azt is, hogy 70 magasan képzett új munkatársra is szükségük lesz a megnövekedett feladatok ellátására, de azt lehetetlen megmondani, hogy az engedélyezés meddig tart majd, hiszen mintegy féltucatnyi "nagy" telephely engedélyről és körülbelül hatezer kisebb engedélyről van szó.

Mindezek mellett továbbra is jelentős feladat a 2003-as paksi üzemzavar következményeinek felszámolása. Az OAH engedélye alapján és folyamatos ellenőrzés mellett fejezték be a sérült fűtőelemek szállításának előkészítését. A fűtőelemeket olyan tokokba tették, amelyek lehetővé teszik a biztonságos szállítást. A hermetikusan lezárt tokokat 2015-ig kell visszaszállítani Oroszországba. Emellett tavaly a csillebérci kutatóreaktorban használt nagydúsítású fűtőelemeket a hatóság engedélyével és folyamatos ellenőrzése mellett visszaszállították.

Ezt követően Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes a fukusimai katasztrófa után elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat alapján végrehajtandó akcióterv lépéseit ismertette, jelezve, hogy a nemzetközi felülvizsgálaton Magyarország kimondottan jól szerepelt, mindenhol pozitívumként és követendő példaként említették a hazai intézkedéseket. Az atomtörvény változása miatt készülnek a radioaktívhulladék-tárolók hatósági felügyeletének átvételére. Ugyancsak a törvény megváltozása miatt a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelését idén január elsejétől már átvette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.  

 Budapest, 2014. január 23., csütörtök 14.58. (Paks-Press)


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű