Kiemelt projekt a bővítésre való felkészülés
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Kiemelt projekt a bővítésre való felkészülés

2014. január 22. 14:26:19  nyomtatási kép

Paks, 2014. január 22., szerda - Tolna megye 2014-2020-as területfejlesztési programjában kiemelt jelentőségű projekt a paksi erőmű bővítésére való felkészülés - mondta a programot készítő Hétfa Elemző Központ stratégiai igazgatója szerdán Pakson. Mint elhangzott, a paksi atomerőmű, hét évre vetítve mintegy tízmilliárd forintot ad támogatás vagy helyi adó formájában a helyi közösségeknek.

Szepesi Balázs a Tolna megyei önkormányzat konferenciáján hozzátette: a felkészülésben három alapelvet fogalmaztak meg a térségnek. Elsőként, hogy az építkezéshez szükséges infrastruktúra rendben megépüljön, és megtervezzék a közszolgáltatásokat, másodszor, hogy a helyi vállalkozások minél többet tudjanak majd profitálni a beruházásból, illetve, hogy a megépülő infrastrukturális létesítményeket az építkezés után is tudják hasznosítani.

A területfejlesztési program szerint a kiemelt projekt feladata lesz, hogy a fejlesztések országos finanszírozását előkészítse, és összefogja az önkormányzatok, vállalkozások, nonprofit szervezetek munkáját.

A szakember a távirati iroda tudósítása szerint hozzátette: a bővítés több ezer embernek ad majd munkát. Mint mondta, jelenleg Tolna megye foglalkoztatásának hatoda kötődik a paksi erőműhöz, amely hét évre vetítve mintegy tízmilliárd forintot ad támogatás vagy helyi adó formájában a helyi közösségeknek. Ez a hétéves ciklusban várhatóan Tolna megyének címzett uniós források egyharmadát jelenti.

Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a konferencián felvetette: ha valóban orosz blokkok épülnek Pakson, érdemes újra gondolni a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi piacának korábbi kapcsolatrendszerét.

Paks polgármestere, Hajdú János a Paks-Press Hírügynökségnek azt mondta, az önkormányzatnak meg kell felelnie majd a követelményeknek és felkészülés időszaka következik. A város már rendelkezik "atomerőmű-építési gyakorlattal", ezeket a tapasztalatokat most beépítik a tervezéskor. A város intézményrendszere, biztonsága újragondolást kíván, a város azonban szeretne jó partnere lenni a beruházónak. A város még 2009-ben adott megbízást egy tanulmány keretében arra, hogy felmérések készüljenek. Ezek többek között a szálláshelyek építésére, a finanszírozás mikéntjére is vonatkoznak. A tanulmányt is felhasználva, hamarosan egy bizottság kezdi meg a bővítéssel kapcsolatos előkészítő önkormányzati munkát - közölte Paks polgármestere. 

Képünk: lakótelep-építés Pakson, az első blokkok idején . 

Paks, 2014. január 22., szerda. 14.45. (Paks-Press). +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű