Hopp halász Károly elismerése
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hopp halász Károly elismerése

2014. január 22. 10:02:46  nyomtatási kép

Paks, 2014. január 22. - „A Tolna megyei művészetért” plakettet vett át ma délelőtt Hopp-Halász Károly festő, művészetszervező Tolna megyei civil kulturális szervezetek közös elismeréseként, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

„A Tolna megyei művészetért” plakettet 2000-ben alapította három civil szervezet – a Bárka szalon (képzőművészek), a Kézjegy klub (írók) és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (értékmentők) –, művészek és művészetpártolók jutalmazására. A plakett Mözsi-Szabó István grafikájának felhasználásával készült. 

A kultúra madarát tartó és útjára bocsátó kezet ábrázoló plakettet évente öten kapják meg, 2014-ben a paksi festőn kívül az elismerésben további három megyei művész, illetve egy szponzor részesül. A hivatalos átadási ünnepséget ma délután öt órakor rendezik a tolnai Városi Könyvtárban.

Hopp-Halász Károly (születéskori neve Halász Károly) 1946. január 28-án született Pakson. Pécsett a művészeti gimnáziumban a festészet-díszítőfestő szakon érettségizett 1965-ben.

Már a '70-es évektől kezdve folyamatosan jelen volt különböző kiállításaival; improvizatív, kísérletező jellegű tevékenysége hamar felkeltette a szakma érdeklődését. Megalapította a Vízuális Kísérleti Alkotótelepet.1984-ben Perneczky Géza támogatásával került Kölnbe ösztöndíjasként. 1986-ban és 1997-ben is elnyerte a Soros-alapítvány ösztöndíját, több tanulmányúton is részt vett Rómában, Koppenhágában, Grazban. Paks városában működve számos intézményt, alkotói kört hozott létre például a Fiatal Alkotók Körét (1979-ben), a Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelepet, Paksi Képtár Egyesületet, Hopp-Halász Alapítvány / A Kortárs Művészetért). Nevéhez fűződik a Paksi Képtár létrehozása az intézményt tíz éven át ő is vezette.

A„A Tolna megyei művészetért” elismerést otthonában adta át ma délelőtt Wessely Gábor, a Kézjegy klub elnöke a civil szervezetek képviseltében, Hopp Halász Károlynak.

Paks, 2014. január 22., szerda 10.15. (Pasks-Press) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű