Paks: még dolgoznak a részleteken
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks: még dolgoznak a részleteken

2014. január 20. 19:40:11  nyomtatási kép

Budapest, 2014. január 20., hétfő (PAKS-PRESS) - Az egyenként 1000-1200 megawatt teljesítményű reaktorok (biztosra vehető, hogy a Roszatom külföldi ajánlataiban leggyakrabban szereplő AES-2006-as, 3+ generációs, nyomottvizes VVER típusról van szó) a tervek szerint 2023-ra készülnek el és magyar tulajdonban maradnak.

Magyarország azért választotta a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésében partneréül a Roszatomot, mert az orosz állami konszern kínálta a legversenyképesebb feltételeket – vélik orosz elemzők a múlt héten aláírt magyar-orosz atomenergetikai megállapodásról.

Leonyid Guszev, a tekintélyes egyetem, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) szakértője például arra hívta fel a figyelmet, hogy a már működő paksi blokkokban szovjet VVER-440 típusú reaktorok működnek, vagyis ez a technológia ismert a magyar szakemberek számára, így nincs szükség a létesítmény munkatársainak átképzésére. Szergej Kondratyev, az Energetikai és Pénzügyi Intézet nevű moszkvai független elemzőközpont részlegvezetője ehhez azt tette hozzá, hogy különböző technológiák használatakor nehezebb a szinergiákat kihasználni, és az üzemeltetési költségek is nagyobbak.

Mint azt az atomenergia finfo írja, a Roszatom a lehető legnagyobb biztonság garantálása mellett versenyképes árat tud kínálni, méghozzá olyan pénzügyi konstrukcióban, amely állami hitellel az építés finanszírozását is megkönnyíti, miközben negyven százalékos lesz a lokalizáció, vagyis a beruházás ekkora hányada megrendelések formájában magyar vállalatoknak jut. Egy, a projekthez közel álló forrás a Kommerszant napilapnak azt mondta, hogy harmincszázalékos arányt csak a betonozási munkákkal el lehet érni, és megrendeléseket kaphat a Roszatomhoz tartozó atomenergetikai gépgyártó cégcsoport, az Atomenergomas magyar leányvállalata, a Ganz EEG is.

Ez azt jelenti, hogy hárommilliárd dollár hazai munkahelyek fenntartására megy, és csak adóbevételek formájában több mint egymilliárd dollárhoz jut a költségvetés – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz államfő a megállapodásról, amely – mint arra a Vedomosztyi is felhívta a figyelmet – igencsak fontos Moszkvának is.

Az eddig közzétett információ szerint az építési költségek jelentős részének (80 százalékának) finanszírozására Moszkva tízmilliárd eurós hitelkeretet biztosít Budapest számára. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy a folyósítás feltételeiről még folynak a tárgyalások, amelyek a remények szerint az év első felében végleges megállapodással lezárulnak. Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy az „elvi politikai döntés” megszületett, és a hitel kevesebb lehet a jelzett tízmilliárd eurónál, hiszen a szakemberek még csak most fogják pontosítani a szerződés műszaki feltételeit.

A Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor magyar kormányfő múlt heti, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban folytatott tárgyalásain a paksi erőmű két új blokkjának építését is magában foglalja. Az egyenként 1000-1200 megawatt teljesítményű reaktorok (biztosra vehető, hogy a Roszatom külföldi ajánlataiban leggyakrabban szereplő AES-2006-as, 3+ generációs, nyomottvizes VVER típusról van szó) a tervek szerint 2023-ra készülnek el és magyar tulajdonban maradnak.

A Roszatom külföldi marketinggel foglalkozó leánycége, a Rusatom Overseas és a magyar MVM, valamint az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. három külön dokumentumot is aláírt az energiablokkok építésének, az üzemanyag-ellátásának és szervizelésének alapvető feltételeiről.

Ezek értelmében – mint a Roszatom képviselője elmondta – 2014-ben el kell készülniük azoknak a szerződéseknek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy „az aktív megvalósítás fázisába jusson a paksi atomerőmű-bővítési projekt”.

A Kommerszant úgy értesült, hogy az államközi megállapodásban a kiégett nukleáris fűtőelemek feldolgozására is kötelezettséget vállal az orosz fél.

Budapest, 2014. január 20., hétfő 19.45 (PAKS-PRESS) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű