Ellenzéki össztűz Paksra
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ellenzéki össztűz Paksra

2014. január 20. 17:05:31  nyomtatási kép

Paks-Press 2014. január 20., hétfő – Budapest - Az oroszokkal kötött államközi megállapodás miatt az ellenzék politikai ellentámadásba kezdett.

Az LMP utcai demonstrációt hirdet amiatt, hogy Orbán Viktor kormánya titokban, a magyar emberek feje fölött kötött megállapodást az oroszokkal a paksi bővítésről – írta Szél Bernadett, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke a közleményben. A párt minden lehetséges módon tiltakozik a paksi bővítésről szóló megállapodás ellen. A budapesti demonstráció pontos helyszínéről a párt a következő napokban ad tájékoztatást, amikor „már biztos lesz, hogy azt semmilyen eszközzel nem lehet megakadályozni”.

Nyilvános vitára hívja Szél Bernadett, az LMP társelnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közvélemény is eldönthesse, valóban jó üzletet kötött-e a kormány az oroszokkal a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

Az LMP arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy még a parlament tavaszi ülésszakának kezdete előtt fogadja a párt képviselőit, akik a paksi bővítés ügyében szeretnék ismertetni javaslataikat - közölte a Lehet Más a Politika két társelnöke. Arra kérik Áder Jánost, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszak kezdete előtt fogadja őket hivatalában és biztosítson lehetőséget arra, hogy javaslataikat ismertessék vele. Emellett tájékoztatást kérnek az államfőtől saját, tervezett lépéseiről.

- A tavaszi parlamenti ülésszak első hetében tematikus ülést kezdeményez a paksi erőmű bővítéséről Szili Katalin, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, a bizottsággal az őszi ülésszak végén történt egyeztetés után. Az ülésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mellett az Országos Atomenergia Hivatal és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. képviselőit is meghívják.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken közleményében azt írta, hogy a kormány mindeddig adós maradt a közvélemény tájékoztatásával a Paksi Atomerőmű bővítésének ügyében, ezért írásbeli kérdést nyújtott be Varga Mihálynak.

Mesterházy Attila az "évszázad lopásának" nevezi az oroszokkal megkötött szerződést a közösségi oldalán, jóllehet hozzáteszi, hogy nem atomenergia-ellenes. Ugyanakkor már előre tudni véli, hogy a magyar negyvenszázalékos magyar részesedésből a fidesz-közeli cégek járnak majd jól.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) és a Magyar Demokrata Fórum (MDF) közös közleményében leszögezi: a Párbeszéd Magyarországért (PM) népszavazási akciója csupán arról szól, hogy melyik cég építse az új atomerőművet. Így ez a kezdeményezés nem más, mint a már megszokott politikai marakodás része, a konc újraelosztásának kísérlete. - "Bajnai Gordon fiókszervezete, az LMP szétverését követően, mostani hamis Paks kampányával csak a baloldal gazdasági megerősítését szolgálja. A PM eddigi tevékenységével csak azt bizonyítja, hogy nem lehet más a politika, mint eddig" - fogalmaz a közlemény.


Képünkön: Mesterházy Attila a paksi piacon, 2010 február 26-án:

"Ma a délelőtt a paksi piacon találkozott a helyi emberekkel. Újságírói kérdésre válaszolva mindenekelőtt elmondta, hogy az atomerőmű bővítésének az ügye a parlamenti pártok politikai konszenzusán alapszik, de az MSZP korábban is támogatta az új blokkok felépítésének ügyét. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő tíz évben ez a beruházás nagyon sok embernek ad munkát. Szólt arról is, hogy politikai konszenzus mellett kiemelt jelentősége van a társadalmi támogatottságnak, és ezt meg kell őrizni. Biztos vagyok benne, hogy a gazdasági válság hatásai ellenére is, szükség mutatkozik az állami szerepvállalásra is, a válságkezelő program hatásai is segíthetnek abban, hogy a beruházás megvalósuljon. " (Paks-Press, 2010. február 26.)

Paks-Press 2014. január 20., hétfő  12.05. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű