Megállapodás
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2020. november 27.

- Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

- Összefoglaló, 2020. november 26.

- Virtuális állásbörzén a Paks II. Zrt.

- Koronavírus: friss adatok Paksról

- Összefoglaló, 2020. november 25.

- Paks II.: fizikai védelmi terv

- Összefoglaló, 2020. november 24.

- Összefoglaló, 2020. november 23.

- Összefoglaló, 2020. november 20.

- Megkapta a villamos létesítési engedélyt a Paks II. projekt

- Összefoglaló, 2020. november 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Megállapodás

2014. január 14. 14:00:00  nyomtatási kép
A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői.
- A megállapodás magában foglalja két új atomerőművi blokk megépítését Pakson – írja az Interfax orosz hírügynökség. A projekt megvalósítására 10 milliárd eurós keretösszegű hitelt kap Magyarország.
Putyin elmondta, hogy a megállapodás két új reaktor építését írja elő, mellyel meg-duplázódhat a magyarországi nukleáris kapacitás. Az orosz elnök elmondta, hogy az új blokkok nem csak nyereséget hoznak, hanem új munkahelyeket is teremtenek és társadalmi szempontokat is promotálnak, aki hozzátette, hogy a beruházás egy milliárd dollár adóbevételt is hozhat.
Az ITAR-TASSZ tudósítása szerint a a Roszatom vezére a megállapodás aláírása után bejelentette, hogy a beruházás orosz hitelből valósulhat meg, ennek összegét ugyanakkor még nem határozták meg.
Kirijenko elmondta, hogy már a végső fázisban van a hitelről és annak feltételeiről történő megállapodás a két ország pénzügy-minisztere között, annak általános határértéke 10 milliárd euró, de Kirijenko szerint a hitelfelvétel ennél kevesebb lehet. A 10 milliárd eurós hitelről szóló értesülést a Reuters is megerősítette.
x

Paksi Atomerőmű