A paksi atomerőmű kollektíváját az innovatív gondolkodás jellemzi
Legfrissebb

- Paks II.: létesítési engedélykérelem, atomenergetikai szakjogász képzés

- Nem lesz változás a tanév hosszában

- Népszavazáson utasították el Madocsán a kavicsbánya nyitását

- Paksi részvétellel holnap kezdődik a regatta Siófokon

- Balesetmentesen, biztonságosan és gazdaságosabban működik az RHK Kft

- Az atomerőmű azonnal képes a műszaki hibák elhárításra

- Teljesítménycsökkenés az 1. blokkon

- Az üzemanyag útját ismertették

- Az atomenergia fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

- Nemzeti összetartozás, Paks

- Országos Sillerfesztivál, Paks

- Paks és Salgótarján: közlekedés, energetika

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A paksi atomerőmű kollektíváját az innovatív gondolkodás jellemzi

2017. április 10. 19:11:24  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2017. április 10., hétfő – 3,2 milliárd forintos hozadéka volt eddig a Paksi Atomerőműben bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklusnak, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztési Innovációs Díját kapta március végén – hangzott el az atomerőműben rendezett, a folyamatos innovációt is jelentő, C15-ös projektet bemutató sajtóbeszélgetésen.

 

Mayer György írja:  

 

- A paksi atomerőműben bevezetett, hosszabb üzemeltetést lehetővé tévő fűtőelemekkel megegyező típusú, Európában üzemelő blokkok közül elsőként bevezetett fejlesztés biztonsági és fenntarthatósági előnyei mellett az atomerőmű versenyképességét is növeli – hangzott el a tájékoztatón.

 

Az atomerőmű nukleáris szakembereinek magas szintű szellemi tudásával végrehajtott projekt előkészítését és megvalósításához vezető utat Czibula Mihály, kiemelt projektvezető mutatta be. Mint többek között elmondta: a C15 projekt eredménye volt, hogy a tavalyi évben rekordtermelést ér el az atomerőmű. Bevezetésével az 5 éves ciklust vizsgálva öt helyett négy főjavítást kell elvégezni a blokkokon.

Ennek segítségével például 26 blokknappal több az üzemállapot, növekszik az erőmű biztonsága, 2 százalékkal nő a termelés, alacsonyabb a karbantartási költség, 3 százalékkal kevesebb a kiégett fűtőelem mennyisége és csökken a reaktortartály terhelése. A korább évi négy főjavítás helyett hármat kell elvégezni.

 

Kovács Antal kommunikációs igazgató felidézte, hogy már minden blokkban az új típusú kazetták üzemelnek, és hogy érzékelhető legyen a bevezetés eredménye, a jelzett 2 százalékos termelésnövekedés, bár első hallásra nem tűnik soknak, de egy 80 ezres város éves villamosenergia-szükségletét fedezi.

 

Kovács Antal az atomenergia jelenlegi és jövőbeni fontosságáról többek között elmondta, hogy Pakson az erőmű kapacitáskihasználtsága 90 százalék felett van, valamint rendkívül lényeges, hogy a fűtőanyag könnyen szállítható és több forrásból beszerezhető.

- Az erőmű két éves készlettel rendelkezik. A klímavédelem szempontjából pedig összehasonlíthatatlanul kedvezőbb a működése, mint a hagyományos, fosszilis bázisú erőműveké, a jövőbe nézve pedig megkerülhetetlen az e-mobilitás, amely az energiarendszer szerves része lesz - fogalmazott. 

 

Magyarországon a megújuló energiaforrások, így a napenergia és a szélenergia kapacitások lehetőségét figyelembe véve látható, hogy az atomenergia nélkül felelősen nem lehet az energiaellátás biztonságát garantálni – tette hozzá. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű